Individueel

Individueel wedstrijd dansen
Het individuele dansen het is dansen waarbij een dame en een heer het samen als danspaar opnemen tegen andere dansparen. Dit kan zowel in de Ballroomdansen (Engelse Wals, Tango, Weense wals, Slow Foxtrot en Quickstep), als Latindansen (Samba, Cha cha, Rumba, Paso doble en Jive) als in het Tiendansen, waarbij alle tien de dansen dienen te worden uitgevoerd. Alle paren van Dance Impression zijn actieve individuele dansers omdat daar de echte ontwikkeling als danser te vinden is die ook voorwaardelijk is voor andere disciplines.

Latin
Latin-American ofwel Latin is ontstaan in Latijns-Amerika en het Caribische gebied. De internationale Latijns Amerikaanse dansen zijn: Chachacha, Rumba, Samba, Paso Doble en Jive.

De meeste Latijns-Amerikaanse dansen worden gedanst in paren. De houding is losser dan bij de standaard dansen. Heer en dame staan dan verder uit elkaar. In de Latijns Amerikaanse dansen is het bewegen van de heupen belangrijk om de dansen het juiste karakter te geven. De romp, heupen en benen horen onafhankelijk van elkaar te bewegen.

Ballroom
Ballroom dansen ook wel standaard dansen genoemd bestaat uit verschillende dansen waarvan de meest bekende de quickstep is. Ballroomdansen kenmerken zich door het naadloze, ineen vloeiende karakter maar ook doordat er afstand wordt afgelegd en de dansers de hele dansvloer gebruiken. Meestal worden de figuren in de ballroomdansen volgens een bepaald programma gedanst maar in principe kunnen de meeste figuren in willekeurige volgorde na elkaar gedanst worden.

De internationale standaard dansen zijn: Engelse Wals, Tango, Quickstep, Slowfox en Weense Wals.

Bij de ballroomdansen danst men in paren in een strakke, rechte houding. De dame en heer staan met de rechter dij tegen elkaar aan en naar voren of naar achter bewegen gebeurt vanuit de dij.
Ze kijken elkaar niet aan maar kijken meestal links langs elkaar. De dame leunt niet op de heer maar heeft zelf een stabiele houding. Alleen bij de Tango is de houding iets aangepast. Beiden zakken een klein beetje door de knieƫn om zo dicht mogelijk bij de grond te dansen. Verder houdt de dame haar linkerhand vlak en houdt ze haar duim net onder de oksel van de heer.